main-logo
Leaf Leaf
Leaf Leaf

OK Book zona – promocije knjiga i druženje sa autorima

04.07.2024

news

Deseto izdanje Nektar OK Festa na Tjentištu koje će se održati 19/20/21 jula, donosi nam  još zanimljivih sadržaja. Ljubitelji pisane riječi, imaće priliku da i ove godine prisustvuju promociji knjiga i druženju sa autorima u OK Book zoni Nektar OK Festa.

U subotu, 20. jula na Tjentištu biće održana promocija knjiga Josipa Dujmovića, novinara, muzičkog publiciste, uredinka i organizatora događaja. Profesionalnim novinarstvom autor se bavio do kraja 1980-ih u gradskim novinama, potom kao urednik revijalno-zabavnog programa Radio Zenice te dopisnik ''Džuboksa''. U tom razdoblju organizovao je godišnje stadionske 'Rođendanske rock koncerte Radio Zenice' na kojima je nastupilo stotinjak najpopularnijih bendova tadašnje države. Godine 2002. osnivač je i glavni producent godišnje BiH muzičke nagrade ''Davorin'', u okviru koje su iste godine priređeni prvi domaći tribute koncerti u regionu i posvećeni su bili opusu Indexa, a 2006. i koncert ''Indexi i prijatelji'' izveden uz live prenos sa svim živućim članovima grupe i nizom znamenitih vokalnih solista (Dado Topić, Aki, Tifa, Bebek, Predin i drugi). Od 2007., kao kreator i glavni urednik, vodi web portal Glas.ba, urbani regionalni magazin za muziku, kulturu i zabavu. Osnivač je i udruženja ''Zona muzike'' koje realizuje međunarodni festival muzičkog dokumentarnog filma ''dokuMfest''.  Na Tjentištu će u okviru OK Book zone promovisati svoja izdanja: „U inat godinama“, knjiga panoramskog uvida u najznačajnije periode, obogaćena iskazima aktera i ljudi vezanih za Indexe, te 1001 najluđi svjetski i ex-Yu rock biser, zbirku najzanimljivijih i najvažnijih kratkih anegdota, rekorda, bizarnosti i kontroverzi iz svijeta muzike.

Nedjelja, 21. juli OK Book zona rezervisana je za promociju zbirke pjesama „Terca na tišinu“, autora Sanina Karamehmedovića, inače poznatog kao autora i osnivača dubrovačkog benda Silente. Sančo, kako ga znaju fanovi, na muzičkoj sceni je prisutan od 2012. kada je objavljen prvi album Silentea. Nakon godina oklijevanja objavljuje vlastitu zbirku pjesama. Uz već komponovane pjesme iz repertoara Silentea po izboru autora, u „Terci na tišinu“ nalaze se i nekomponovne pjesme kojima je ovo premijerno objavljivanje. Pjesme prate i lični komentari autora, ali i priče o bendu sa kojim je višestruki dobitnik muzičkih, kulturnih i umjetničkih priznanja. “Sve su moje pjesme iste. Sve nastaju u želji da budu otpjevane. Ako moram imenovati rekao bih da je ovo zbirka rock poezije koju sam pisao cijeli svoj dosadašnji život i barem nekoliko prošlih. Ne znam što reći o tim pjesmama, a da već nisam pokušao reći kroz njih. Svaku lijepu sliku ili misao već sam dao pretočiti u pjesme tako da mi za ove prozne dijelove ostaju samo one suhe, dosadne kao istina“, istakao je autor.

Deseto izdanje Nektar OK Festa donosi brojne sadržaje i vrhunski program tokom tri festivalska dana na Tjentištu. Za najvjerniju festivalsku publiku, OK kampere, najbolja OK zabava počinje dan ranije, u četvrtak 18. jula od 12:00, kada otvaramo festivalski kamp.

Sve informacije o aktulenoj ponudi i festivalskim paketima dostupne su na zvaničnoj stranici festivala www.okfest.net/#booking

Uz Nektar OK Fest i ove godine su prijatelj festivala kompanija m:tel, banka partner festivala NLB Banka AD Banjaluka, te VISA – službena festivalska kartica.